Uit handen van Henry Keizer, voorzitter van het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie (NIT), ontvingen op 18 september jl. tien geslaagde cursisten het NIT-diploma. Daarmee telt ons land inmiddels 24 NIT-gediplomeerde thanatopracteurs.
“Met de goedkeuring van de aangepaste Wet op de lijkbezorging én publicatie in de Staatscourant is thanatopraxie in ons land toegestaan. “Het is alleen nog niet bekend wanneer de wet officieel van kracht wordt,” zegt Henry Keizer. “Wij hopen uiteraard dat dat nu snel zal zijn. In de meeste landen binnen de Europese Unie is thanatopraxie immers al veel langer mogelijk.”
Voorlichting
Het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie werd opgericht in 2006. Niet alleen omdat thanatopraxie – dat het ontbindingsproces met maximaal enkele weken vertraagt – in ons land een nieuwe ontwikkeling is, maar ook om voor dit onderwerp als aanspreekpunt voor de Overheid te dienen. Naast het geven van voorlichting, zijn de taken van het NIT het formuleren en bewaken van de kwaliteitseisen, het vaststellen van examencriteria, het bevorderen van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van thanatopraxie, het fungeren als kenniscentrum én het fungeren als administratief centrum voor de beroepsvereniging van ‘thanatopracteurs’. Ook is het NIT beheerder van het Register Erkende Thanatopracteurs.
De cursisten die op 18 september hun NIT-diploma ontvingen:
1. De heer G.C. Hendrikx
2. De heer J.W. Witvliet
3. De heer A. Lagendijk
4. Mevrouw A. Heijmans
5. De heer R.F. Duitemeijer
6. De heer K. Adema
7. De heer H.E.L. Morren
8. Mevrouw M.G. van den Noort – Schreuder
9. De heer E.G.C. Verweij
10. De heer J. Holverda