Opleiding en examen
Voor inschrijving in het register is een met goed gevolg afgelegd NIT-toelatingsexamen in theorie en praktijk nodig. Meerdere opleiders bieden mogelijkheden voor het volgen van theoretische opleidingen voor het vak van thanatopracteur. Voor de mondelinge examinering van de praktijkopleiding overlegt de kandidaat zestig eigenhandig uitgevoerder thanatopraxiebehandelingen.
Voor het opdoen van praktijkervaring is een stage nodig. De kandidaat zoekt zelf een praktijkopleider. Momenteel is het moeilijk een stageplek in Nederland te verkrijgen en moet er mogelijk worden uitgeweken naar het buitenland. Ook dat is niet eenvoudig. Het is een kostbaar onderdeel van de opleiding. De kandidaat bekostigt zelf reis en verblijf, heeft mogelijk inkomstenderving en in sommige gevallen wordt ook tijdens de stage een bijdrage gevraagd per behandeling. Wilt u meer informatie over de stages dan kunt u contact opnemen via info@nit-online.nl. Zie de onderstaande link accreditatiewaardige opleidingen.
Permanente educatie
Het NIT is opgericht met als doel de thanatopraxie in Nederland in een wettelijk kader geplaatst te krijgen. Na de eerste jaren van extern opleiden en als NIT te examineren is een volgende stap gezet. Er is een systeem van permanente educatie (PE-systeem) ingericht dat per 2023 is ingegaan. Meer informatie vindt u in de beschrijving, het reglement en het overzicht met een aanbod van accreditatiewaardige opleidingen.
Accreditatiewaardige opleidingen
Eindexamentermen/kwaliteitseisen
Onder regie van het ministerie van VWS startten in april 2017 gesprekken om in kaart te brengen welke organisaties zich bezighouden met thanatopraxie. Na een voorbereiding van ruim twee jaar werd een nieuwe, landelijke en branchebrede thanatopraxieorganisatie ingericht, die onder de naam NIT verder ging en waarin een nieuw bestuur werd gevormd. Dit vanwege een brede wens voor één landelijk kwaliteitsbewakende instelling, wat ook werd onderschreven door de overheid.
Het Ministerie van VWS bracht de beroepsgroep bijeen door te starten met gesprekken met diverse partijen uit de uitvaartzorgsector. Na het instellen van een drietal commissies werden er stappen gezet en kon als eerste succes de vaststelling van de eindexamentermen (kwaliteitseisen) voor thanatopraxie worden genoemd. Een tweede commissie werd ingesteld voor het geven van aanbevelingen die de organisatiestructuur schetste voor het bereiken van deze kwaliteit. Een centrale registerregistratie bij een landelijke beroepsinstelling was er een van. Daarbij werd ook een aanbeveling gedaan voor de geldigheidsduur van een diploma of registerregistratie en werden de bekwaameisen gesteld voor registratieverlenging na ommekomst van de geldigheidsduur. De derde commissie werd belast met het ineenschuiven van de resultaten van de eerste en tweede commissie om te komen tot een adequate nieuwe bedrijfsorganisatie. Nadat deze was geschetst, ging de beroepsgroep op zoek naar kandidaten voor dit nieuw bestuur. Dit nieuwe bestuur werkt inmiddels aan het opnieuw inrichten van de organisatie en geeft vorm aan een eerste aanzet tot de zo gewenste branchebrede en landelijke kwaliteitsbewakende thanatopraxie instelling.
In de periode dat de nieuwe organisatie nog niet is geconcretiseerd, examineert de examencommissie van het NIT volgens de oude normen. Voor belangstelling kunt u contact opnemen met het ambtelijk secretariaat (info@nit-online.nl).