Tijdens een bijeenkomst in het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover op 17 september ontvingen de geslaagde cursisten uit handen van de voorzitter van het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie (NIT), de heer J.M.H.J. Keizer, hun diploma. “Niet alleen een mooi moment voor de geslaagden, maar zeker ook een belangrijke gebeurtenis en een mijlpaal voor de uitvaartbranche in haar geheel.”
Wetswijziging
Na een aantal keren uitstel is op 3 september jl de wijziging van de Wet op de lijkbezorging – waarmee het tijdelijk balsemen (thanatopraxie) van een overledene in ons land wordt toegestaan – in de Tweede Kamer behandeld om goedgekeurd te worden. Besloten werd toen dat wet op een later tijdstip in stemming zou worden gebracht.
Het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie werd opgericht in 2006. Niet alleen omdat thanatopraxie in ons land een nieuwe ontwikkeling is, maar ook om voor dit onderwerp als aanspreekpunt voor de Overheid te dienen. Naast het geven van voorlichting over thanatopraxie, zijn de taken van het NIT het formuleren en bewaken van de kwaliteitseisen, het bevorderen van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van thanatopraxie, het fungeren als kenniscentrum én het fungeren als administratief centrum voor de beroepsvereniging van ‘thanatopracteurs’.
Opleiding
“De wet geeft aan dat thanatopraxie een specialistische behandeling is, die alleen door gediplomeerde ‘thanatopracteurs’ uitgevoerd mag worden”, zegt NIT-voorzitter J.M.H.J. Keizer. “Dat betekent dat een zware opleiding – met zowel theorie als veel praktijk – verplicht wordt. Vooruitlopend hierop heeft het NIT hiervoor in nauwe samenwerking met vergelijkbare organisaties, ook in het buitenland, een opleiding ontwikkeld. “En wij zijn verheugd dat wij nu de eerste diploma’s hebben kunnen uitreiken.”
Op de onderstaande foto’s een impressie van de diploma-uitreiking met onder andere de uitreiking van het eerste diploma aan de heer O. Bijnen en een groepsfoto met het Bestuur (3e van links: J.M.H.J. Keizer (voorzitter), 6e van links: J. Heikoop (secretaris) en 8e van links: E. de Niet (penningmeester).