Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van het menselijk lichaam na het overlijden. De ontbinding en bacteriegroei worden geremd, waardoor de overledene toonbaar blijft. De typische donkere vlekken verdwijnen, de huid krijgt een normale kleur en het lichaam een natuurlijke vorm. Zonder koeling blijft het lichaam bij normale temperaturen in die toestand bewaard tot het moment van de uitvaart. Uiterlijk tien dagen na de behandeling zal het natuurlijke ontbindingsproces op gang komen.
Richtlijnen met betrekking tot het coronavirus
Algemeen
De behandeling vindt plaats in een gecontroleerde verzorgingsruimte of op een thuislocatie waarbij het uitgangspunt is: ‘veilig werken met gevaarlijke stoffen.’ Het streven is te zoeken naar en te werken met werkzame stoffen die niet schadelijk zijn voor mens en milieu. De richtlijnen zijn nu vooral gestoeld op het voorkómen of het minimaliseren van een mogelijke (kruis)besmetting met het coronavirus.
Overigens heeft het NIT vastgesteld dat de grote uitvaartbedrijven voorlopig in het geheel geen thanatopraxiebehandelingen meer uitvoeren.
Behandeling bij een vermoedelijke of een vastgestelde corona-infectie van een overledene
De thanatopracteur besluit zelf over het wel of niet verrichten van een thanatopraxiebehandeling wanneer er sprake is van een corona-infectie of wanneer daar een verdenking op is. Bij een behandeling in deze situatie zijn de geadviseerde voorzorgsmaatregelen:
• dragen van eenmalig te gebruiken wegwerp petje
• dragen van eenmalig te gebruiken wegwerp schoenhoesjes
• dragen van eenmalig te gebruiken wegwerp beschermende kleding
• dragen van een eenmalig te gebruiken FFP2- of FFP3- mondkapje
• dragen reinigbare spatbril
• werken in een ruimte die na afloop goed te reinigen/ontsmetten is (mortuarium, opbaar ruimte in een rouwcentrum, medisch/klinische ruimte)
Dit zijn ook de maatregelen die gehanteerd worden door bijvoorbeeld het NFI.
Voor de volledige tekst van de internationale richtlijn zie:
https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/COVID-19-safe-handling-of-bodies-or-persons-dying-from-COVID19.pdf?fbclid=IwAR3ZXyb7vB8HtUg_JS9qwWdKZqnHOzdiNlJwA8UHzB7eVd30o4BHKdaZvOQ
Behandeling van een niet corona-geïnfecteerde overledene
De thanatopracteur besluit zelf over het wel of niet verrichten van een thanatopraxiebehandeling wanneer er sprake is van een niet corona-geïnfecteerde overledene. De kanttekening die hierbij geplaatst wordt, is dat deze keuze hierin gemaakt zou kunnen worden op basis van een recente testuitslag van de overledene.
Om alle risico’s uit te sluiten, is het meest eenvoudig om geen behandelingen uit te voeren. Is behandelen toch noodzakelijk, dan adviseert het NIT om bovenstaande adviezen onverkort ter harte te nemen.